fitoteka

Fitoteka je tematski blog koji promiče prirodne načine liječenja- prvenstveno fitoterapiju i francusku aromaterapiju te komplementarne i holističke metode liječenja i očuvanja zdravlja.

Andrea Šitum, autorica je bloga Fitoteka na Bloger hr., autorica bloga Priroda zna na Večernji.blog.hr i voditeljica Prirode zna, centra obiteljske fitoterapije.

Za sva pitanja, savjete i prijedloge u vezi tekstova možete se javiti na mail info@prirodazna.hr

www.prirodazna.hr

info@prirodazna.hr

Blog
četvrtak, ožujak 24, 2011
Celulit, mrski neprijatelj, o kojem ću pisati jedan od idućih puta, sigurno nije jedini problem s kojim se žene susreću. Prvi mrski neprijatelj je nedostatak tjelesne aktivnost, sjedalački način života i neredovita prehrana. Za to smo si same krive jer, ako ulazite u onaj najveći postotak žena/ majki/ poslovnih žena koje misle da sve mogu i sve stignu- velika je vjerojatnost da se ne stižete pobrinuti za jednu od najvažnijih osoba u svom životu- za sebe.

 

Od kada radim uglavnom za kompjuterom i u uredu, primjećujem da svake godine nabacim kilicu dvije i tako ih mic-po-mic prikupljam već nekoliko godina. I tako sam dogurala do one magične brojke koju vam ipak neću otkriti, ali nakon koje su u glavi zazvonili svi alarmi i rekoh samoj sebi- dosta. Nešto se mijenja iz ovih stopa! Tako da sam morala pobijediti vlastitu lijenost i konačno se počela pridržavati savjeta koje dijelim drugima. Kako ono ide, kod šustera su cipelice najgore…

 

Sa proljetnom detoksikacijom sam završila, ali sa proljetnim mršavljenjem i brigom za svoje tijelo tek započela.

 

Inulin

U svijetu prirode veliki je broj pomoćnika mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine. Jedni od dobrih pomoćnika su ljekovite biljke sa inulinom- maslačak i cikorija.

 

Inulin je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, kojima se najviše može pohvaliti porodica glavočika- Asteraceae. Nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen. Inulin je poznat i po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji puno lakše podnose fruktozu od glukoze.

 www.prirodazna.hr

O maslačkovom korijenu i o njegovoj ulozi u detoksikaciji smo već pisali, a ovaj put našu pažnju usmjeravamo drugoj poznatoj biljci koja sadrži inulin- cikoriji.

 

Cikorija

Cichorium intybus, cikorija, biljka je iz porodice Asteraceae koja u svom sastavu ima do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij itd.

Cikorija je upravo zbog svog sastava odlično sredstvo za proljetne detoksikacijske kure, a preko svog djelovanja na pospješenje probave, poticanje lučenja žuči, diuretskog djelovanja i stimulacije metabolizma- cikorija neposredno djeluje i na mršavljenje. Osim toga, inulin koji cikorija sadrži djeluje prebiotički. Prebiotici su tvari koji potiču rast i broj probiotičkih, „prijateljskih“ bakterija u crijevima što djeluje korisno i na probavu, ali i na funkcioniranje cjelokupnog organizma.

 

Naravno, nemojte očekivati čuda- očekujte da ćete pročistiti organizam i potaknuti eliminacijske sustave i probavu na bolje fukcioniranje. Jednako tako možete posegnuti i za nekom drugom detoksikacijskom kurom o kojima smo pisali prošli mjesec- detoksikacija je tek baza od koje se kreće dalje.

 

Cikorija se priprema kao dekokt. Jednu veliku žlicu cikorije 3-5 g stavimo u 350 ml hladne vode i zagrijavamo do vrenja. Kuhamo potom na laganoj vatri 5-10 minuta, skinemo s vatre, ostavimo da odstoji desetak minuta. Tako pripremljen čaj se procijedi i pije, uvijek svježe pripremljen dva do ti puta dnevno, uvijek prije jela.

Share

fitoteka @ 13:59 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 8, 2011

U poslu preko glave i kašnjenju od barem tjedan dana sa ranije dogovorenim obvezama i poslovima koje nisam uspjela pozavršavati (joooooj, veljačo, što imaš samo 28 dana!) dočekao me i 8. ožujka, osmi mart, Dan žena.

Ovim putem, i vama i sebi, čestitam ovaj praznik mada bez poslikanog crvenog karanfilčića, ali sa slikom jedne prekrasne žene, pravog utjelovljenja ženstvenosti, koju sretno i ponosno mogu nazvati svojom prijateljicom.

Dug smo put mi žene prošle- od toga da smo prihvatile bljezgariju da smo nastale od jednog običnog rebra, do toga da nas je frajer mogao opaliti toljagom po glavi i otfurati u pećinu, baš kao što je to učinio i sa mamutom ili sibirskim tigrom. Bile smo ljubavnice, zavodnice, vještice, kurve, svetice, majke, radnice, ratnice, nema što u povijesti nismo bile. Izborile se za pravo na rad, školovanje, izborile se za pravo na glas, pokrenule seksualnu revoluciju, kopčale se do grla i pokazivale se polugole u javnosti. Bile smo u ovisnom položaju ili su ovisili o nama, brinule se samo o sebi ili i o čoporu dječice, stajale cijeli dan pred špiglom ili radile bez prestanka - sve se mijenjalo u povijesti osim jedne, jedine konstante- žene su uvijek voljele dobro izgledati, same sebi, ali i svojim muškarcima.

Možda bi bilo bilo politički i feministički korektnije da se na današnji dan pozabavimo unutarnjom,duhovnom ljepotom žene i inzistiranjem na prihvaćanju da smo dobre baš takve kakve jesmo, pa da malo razvezemo i o ženskom arhetipu i o duhovnom aspektu stvarateljica Svemira.  Međutim, to se danas ne bude dogodilo.

Danas, uz čestiku ide najava da ovaj smo se mjesec u Prirodi zna pa tako i na ovom blogu odlučili baviti ženama, ali na jedan naoko prizemniji i zemaljskiji način.

Mjesec ožujak stoga proglašavamo mjesecom ljepote ženskog tijela i bavit ćemo se celulitom, „šlaufekima“ i sa vječnih pet kilograma viška.

U ožujku nastavljamo i sa radionicama iz veljače, proljetnim detoksikacijama, koje se idealno slažu sa mjesecom ljepote ženskog tijela, anticelulitnim i tretmanima mršavljenja.

Cure, sretan Dan žena!

 

 

 Najavljujemo radionice zelene ljekarne:

PROLJETNA DETOKSIKACIJA 

koje ćemo održavati u subotu, 19. 03. od 10-13 sati te

 

ANTICELULITNU RADIONICU 

koju ćemo održati u srijedu, 23.03. od 17- 20 sati te u subotu 26. 03. od 10- 13 sati. U oba termina program radionica je istovjetan.

 

 

*detaljniji program radionica možete pogledati u privitku.

Vezano uz našu temu mjeseca u veljači odobravamo

popust od 20% na sva savjetovanja i pripravke vezane uz proljetnu detoksikaciju i ljepotu ženskog tijela.
Priroda zna NEWSLETTER ožujak http://www.box.net/shared/7fm5uiilu2

Priroda zna PROGRAM ožujak http://www.box.net/shared/snkafztken

 

 

 

 

 

 

fitoteka @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare

Zelena glina svojim svojstvom adsorpcije toksina, može pomoći proljetnoj detoksikaciji organizma. Pogodna je za proljetnu detoksikaciju jer će, s jedne strane adsorbirati štetne tvari, a u isto vrijeme dati organizmu vrijedne minerale. Zelena glina za oralno konzumiranje mora biti pročišćena, ventilirana i najčešće će imati višu cijenu od gline za kozmetičku uporabu.

Sastav zelene gline lagano varira od proizvođača do proizvođača, ali uglavnom su su sastavu oksidi, dioksidi i trioksidi silicija, titanija, aluminija, željeza, kalcija, magnezija, natrija i kalija.

Najvažnije svojstvo zelene gline jest ono da apsorbira otpadne produkte metabolizma, toksine i masnoću i to se svojstvo koristi kod pripreme kozmetičkih maski, obloga od zelene gline, a može se dodati i u kupke. Jedna od uporaba zelene gline s kojom smo se upoznali tek posljednjih desetak godina zahvaljujući literaturi koja promiče takvu uporabu i brojnim pozitivnim povratnim informacijama je upravo- oralno korištenje u detoksikacijske svrhe.

No, prije no što krenete, nabavite kvalitetnu ventiliranu glinu koja obično posjeduje certfikat o svojoj čistoći.


Kure sa zelenom glinom provode se kroz tri tjedna.
Čajna žličica gline pomiješa se uvečer sa 150- 200 ml vode i ostavi preko noći ( najbolje je koristiti izvorsku, mineralnu, negaziranu vodu u tu svrhu).
1. tjedan - popiti ujutro na prazan želudac samo vodu bez glinenog taloga
2. tjedan - pomiješati glineni talog i vodu, ostaviti 5 minuta da se istaloži i popiti ujutro na prazan želudac vodu s glinom koja se u tih pet minuta nije uspjela istaložiti. U drugom tjednu još uvijek ne piti sav talog!
3. tjedan se može piti i voda i talog - pomiješati vodu i glineni talog i popiti ujutro na prazan želudac. Nakon stanke od tjedan dana ova kura od tri tjedna se može ponoviti.

Glina ne bi smjela doći u doticaj s metalom, tako da umjesto metalne možete koristiti plastičnu ili drvenu žličicu.

 

www.prirodazna.hr

Tema mjeseca veljače u centru Priroda zna je PROLJETNA DETOKSIKACIJA.

Za sve detalje oko aktivnosti centra vezanih uz temu detoksikacije možete nas kontaktirati na info@prirodazna.hr ili ih pogledati na linkuhttp://www.box.net/shared/jsyjtqvdbg

 

fitoteka @ 12:32 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 21, 2011
www.prirodazna.hr

Proljetna detoksikacija- tekst objavljen u časopisu Zdrave vijesti, veljača 2011. 

Bilo da se radi o hrani koju jedemo, zraku koji udišemo ili okolišu kojem smo izloženi- činjenica je da svakoga dana u svoja tijela unosimo neki od toksina. Modernom je čovjeku doista teško izbjeći unošenje toksina jer život u gradu neminovno donosi udisanje smoga i ispušnih plinova iz automobila.

 

Ukoliko tome pridodamo sve one herbicide, pesticide, umjetna gnojiva i aditive koji se nalaze u današnjoj, industrijski obrađenoj hrani, lijekove zatim štetne kemijske supstance i teške metale u kozmetičkim proizvodima, u dimu cigareta, u vodi koju pijemo, amalgamskim plombama i sredstvima za čišćenje doma- dolazimo do zamjetne brojke toksina koje ponekad možemo, a ponekad ipak ne možemo izbjeći.

 

Konzumiranje zdrave, organski uzgojene hrane, filtrirane vode, uporaba prirodne kozmetike i prirodnih sredstava za čišćenje doma- sigurno je jedan od korisnijih načina zaštite našeg organizma od štetnih tvari. Drugi način su povremene detoksikacijske kure koje se mogu provoditi dvaput godišnje- ujesen i neposredno pred nastupanje proljeća. Ukoliko se osjećate umorno, iscrpljeno, bez energije, a patite od problema s probavom i učestalih glavobolja sigurno ćete imati dobrobiti od proljetne detoksikacije.

 

 

Cilj detoksikacije je osloboditi tijelo od štetnih tvari koje usporavaju naše metaboličke procese, nakupljenih pogotovo tijekom zimskog perioda, te ukloniti učinke koje toksini imaju na funkciju imunosnog, probavnog, dišnog i mokraćnog sustava te time poboljšati oće psihofizičko stanje, ali i smanjiti mogućnost nastanka novotvorina (tumora).

 

Načini detoksikacije su brojni i kreću se od tradicionalno prihvaćenog posta, povećanih količina filtrirane vode, konzumiranja sirove hrane i kašastih sokova pa do uzimanja različitih dodataka prehrani ( alge) i vitaminsko- mineralnih nadomjestaka. Dobro je poznato i oralno uzimanje ventilirane zelene gline koja na sebe adsorbira različite toksine te svojstva kelacije (vezanja teških metala na sebe) koja imaju neki organski spojevi. U ayurvedskoj je pak medicini poznato i čišćenje toksina preko čišćenja debelog crijeva pomoću klistira.

 

I ljekovito bilje, posebice ono sa djelovanjem na jetru, probavni i mokraćni sustav ima svojstvo snažne detoksikacije organizma.

 

Detoksikaciju organizma uvijek je dobro učiniti u prvim proljetnim danima kako bismo osnažili svoje organe, pogotovo jetru i bubrege, koji predstavljaju glavne filtracijske sustave.

 

KLOROFIL

Klorofil je zeleni pigment koji nalazimo u listovima biljaka koji pomoću Sunčeve energije pretvara ugljični dioksid i vodu u kisik i jednostavne šećere.

Klorofil je molekula bez koje ne bi bio moguć opstanak čovjeka na Zemlji, a svojom je strukturom slična molekuli hema u krvi. Koristan je kod svih oblika kroničnih bolesti, anemije, problema s imunitetom kao i kod detoksikacije organizma. Alkalizira organizam i potiče rast aerobnih (prijateljskih) bakterija u našim crijevima te na taj način vrši detoksikaciju. O važnosti uzimanja klorofila ispisane su brojne knjige, a svoju je popularizaciju doživio u knjigama o sirovoj hrani i kašastim sokovima autoriceViktorije Boutenko.

 

Iako na tržištu postoje i dodaci prehrani koji sadrže klorofil, ipak ga je najbolje uzeti iz svježih zelenih listova mlade pšenice, mladog ječma, špinata, koprive, blitve, kelja, radiča, matovilca ili potočarke jednostavnim postupkom usitnjavanja u blenderu. Uz šaku zelenih listova u blender je moguće dodati i neko omiljeno voće ili povrće i napraviti doista ukusan napitak.

 

 

FITOTERAPIJA

Zelen poljske preslice Equisetum arvense)list koprive Urtica dioica)list breze Betula pendula i zelen zlatnice Solidago virgaurea) imaju sposobnost pročišćavanja bubrega Imokraćnog sustava.

Korijen, list i zelen maslačka ( Taraxacum off.), korijen čička Arctium lappa)list artičoke (Cynara scolymus)list ružmarina Rosmarinus officinalis) i sikavica Silybum marianum) imajusposobnost drenaže I osnaživanja funkcije jetre. Osim ovih biljaka, pogotovo u tradicionalnoj medicini, učestalo se provode detoksikacijske kure ( kure „čišćenja krvi“ ) uz dodatak zeleni stolisnika ( Achillea millefolium), cvijeta nevena (Calendula off.), zeleni kičice ( Centaurium erythraea), tetrljana ili marulje ( Marrubium vulgare), zeleni turice ( Agrimonia eupatoria) iprave broćike ( Galium verum).

KORIJEN I ZELEN MASLAČKA

Maslačak, Taraxacum officinale, Asteraceae jedna je odprvih biljaka koje svojim pojavljivanjem naslućuju dolazaktoplijih dana i jedna od posljednjih biljčica koja svojimžutim glavicama te iste toplije dane ispraća. U toj maloj,jednostavnoj i nenametljivoj biljčici, „korovu“, sadržano jesve što treba za napraviti jednu opsežniju detoksikacijskukuru.

Literatura nam kazuje da u proljeće maslačak ima višefruktoze, a u jesen inulina. Inulin je polisaharid čija jeosnovna gradivna jedinica fruktoza koji se u većimkoličinama nalazi i u korijenu dobro poznate biljke kojatakođer može poslužiti u svrhu detoksikacije- u cikoriji(Cychorium intybus.

U uporabi su list maslačka, nadzemni dio maslačka ikorijen koji u proljeće sadrži tek nekih 2% inulina dok ujesen sadrži i do 45% inulina. Maslačak sadrži i kalijeve soli (5%), gorke tvari (sekviterpenske kiseline sa esterima), flavonoide i fitosterole.

Dva su ciljna organa na koje djelujemo maslačkom- jetra i bubrezi. Svojim sastavom maslačak djeluje na oba, a zbog gorkih tvari maslačak potiče izlučivanje sline i želučanog soka. Podraživanjem receptora za gorčinu na jeziku- mozgu se prenose signali da je organizmu potrebna veća količina sline i želučanog soka od one uobičajene, pa je počinje i lučiti. Uz to maslačak potiče stvaranje i izlučivanje žuči, zbog sadržaja kalija djeluje kao diuretik, pospješuje rad želuca, crijeva i gušterače. Inulin je prebiotik koji svojom razgradnjom stimulira aktivnost i broj korisnih bakterija u debelom crijevu- na taj način pospješuje se detoksikacija i zdravlje crijevne flore.


Pripravci zelene ljekarne

ZELENI SOK ZA  DETOKSIKACIJU

U blender se stavi jedna velika šaka lista špinata ili lista koprive, korijen celera, mali dio korijena đumbira, jabuka i limun te se dobro usitni uz dodatak vode i pije se u malim gutljajima tijekom dana.

 

ČAJ ZA DETOKSIKACIJU I ČIŠĆENJE KRVI

Pomiješati jednake dijelove zeleni stolisnika, zeleni tetrljana, lista koprive I zeleni prave broćike. Uzeti jednu veliku žlicu mješavine (2-4g) I preliti je sa 200ml kipuće vode, pustiti da odstoji . Ovaj čaj se može piti do tri puta dnevno, uvijek svježe pripremljen.

 

SOK I ČAJ OD MASLAČKOVE ZELENI

U proljeće se, osim na salatu, mlado lišće maslačka ( radič) može upotrijebiti i na drugi način- može piti I kao svježe iscijeđen sok I kao čaj ( infuz). Sok I čaj uvijek se priju pola sata prije jela.

Dnevna doza svježeg soka je 5-10 ml, a čaj se priprema od 2-4g usitnjene suhe zeleni ili lišća maslačka i 200ml vrele vode i pije uvijek svježe pripremljen do tri puta dnevno uvijek prije jela.

 

ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA
5g ( velika žlica) korijena maslačka, najbolje sakupljenog ujesen, kuha se u 400ml vode kroz 15-20 minuta. Tako pripremljen čaj (dekokt) se ostavi 15 minuta, procijedi i pije pola sata prije jela u malim gutljajima. Priprema se svjež dva puta dnevno i pije pola sata prije jela u malim gutljajima.

 

TINKTURA KORIJENA MASLAČKA
100 g korijena maslačka preliti sa 500 ml 50 vol% etanola. Nakon tri tjedna, tinktura se procijedi, profiltrira i čuva u tamnoj boci. Pije se 25- 50 kapi tri puta dnevno prije jela.

Upozorenje
Kod maslačka su moguće alergijske reakcije. Izbjegavati kod tegoba vezanih uz neprohodne žučne puteve

Prije detoksikacijske kure preporučljivo je konzultirati liječnika, farmaceuta ili fitoterapeuta ukoliko postoji neka akutna ili kronična bolest jetre ili bubrega, bubrežni ili žučni kamenci, problemi sa srcem ili povišen krvni tlak

 

Tema mjeseca veljače u centru Priroda zna je PROLJETNA DETOKSIKACIJA.

Za sve detalje oko aktivnosti centra vezanih uz temu detoksikacije možete nas kontaktirati na info@prirodazna.hr ili ih pogledati na linkuhttp://www.box.net/shared/jsyjtqvdbg

fitoteka @ 19:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, veljača 12, 2011
Sjetim se jutros svoje frendice koja mi se svaki četvrtak žali kako se previše naradi po kući, a to radi baš na taj dan jer joj petkom dolazi teta spremačica. Pa da teta Đurđa, ne daj Bože, pomisli „kak je sve zmazano“.

 

Iako se ovome veselimo i smijemo iz tjedna u tjedan- analogija ovog užurbanog pospremanja prije no što teta Đurđa dođe i pripreme za detoksikaciju organizma je više nego očita. Da bi se napravila generalka- i prije nje se mora barem malo počistiti.

 

Možda ste se ovih dana zainteresirali  za neki od prirodnih proljetnih detox programa, a ne znate koji biste putem trebali krenuti i kako ga ostvariti- predlažem da prije no što uopće sa konkretnim čišćenjem organizma iznutra, malo promislite o svojim navikama.

 

Ukoliko pušite, pijete gazirana pića, alkohol, jedete masnu hranu prepunu aditiva ( fast food), pijete puno kave, jedete slatko, rafinirani šećer, svu hranu pripremate sa rafiniranim uljima, ukoliko ne koristite prirodnu kozmetiku, a koristite agresivna sredstva za održavanje čistoće doma i vašeg rublja i još ste pod stresom- idealni ste kandidat za detox program. Međutim, da bi jedan takav program mogao biti uspješan- treba mijenjati navike. A za to su ponekad potrebne i godine.

 

Naravno da je tako nešto lakše reći nego učiniti- međutim, i mali koraci su veliki kada je o navikama riječ.

Znam da su i meni trebale godine da promijenim neke prehrambene navike svoje obitelji i da, recimo, izbacim margarin, Vegetu, Coca Colu i sva ostala gazirana pića sa popisa svakodnevnih namirnica. Ono što je ljudima obično najteže, a meni na koncu ispalo najlakše- bilo je riješiti se cigareta. Okorjeli pušač, sa dugogodišnjim stažom- ostavila sam ih doslovce preko noći  i uskoro mi se bliži treća godišnjica kako ne pušim. Uvodila sam laganini isključivo hladnoprešana ulja u našu prehranu- suncokret, sezam i domaće maslinovo. Pazim što i kod koga kupujem. Ne jedemo paštete, hrenovke i one salame u kojima ne znaš ima li uopće mesa. Koristimo prirodnu kozmetiku. Šećer isključivo nerafinirani. Meso i povrtljavu kupujemo kod provjerenih proizvođača. Lijekove koristimo što manje i samo onda kada zagusti.

 

Mogao bi se ovaj popis i dalje nastaviti, međutim nije potrebno, svatko od nas ima neke svoje popise za koje zna da bi ih trebao promijeniti. Sve promjene uvodili smo postupno i blago- ne inzistirajući pretjerano na zdravom načinu života već se takav način nametnuo nekako sam po sebi. Pa i dan- danas, ukoliko se našoj kćeri jede hamburger- odemo na hamburger. Ako joj se pije Cola ili jede čips- nema problema. Nema tu nekih velikih ograničenja, ali generalno gledano- živimo što je moguće zdravije. Ono što primijećujem jest da su nam se svima dogodili veliki pomaci u zdravstvenom smislu. I to definitivno na bolje.

 

Čini mi se da je najvažnije da čovjek osvjesti što radi krivo, a onda da si dade prostora i vremena za promjene. Ukoliko vas ovaj tekst potakne da učinite makar i minimalnu promjenu prije no što krenete sa detox programima, bilo bi mi drago.

Ne morate, kao moja frendica na početku priče, očistiti baš cijeli stan.

 

Pustite da nešto i Đurđa napravi.

 

fitoteka @ 09:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
copyright

Copyright © Andrea Šitum

Pridržavam sva prava na tekstove i fotografije  i molim da se ne kopiraju ili objavljuju u bilo kojem mediju  bez prethodnog odobrenja autora.

 

kako prepoznati kvalitetno eterično ulje?


Eterično ulje aromaterapijske kvalitete mora imati naznačene:
-nazive biljke na hrvatskom i latinskom
-način uzgoja, način dobivanja i dijelove biljke iz kojih se dobilo ulje
-kemijski sastav
-zemlju porijekla
-lot broj

Bazno ulje terapijske kvalitete mora biti označeno kao:
-hladno prešano
-nerafinirano

Arhiva
« » sij 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Index.hr
Nema zapisa.